Familien Utzons hemmelighed i julen…
Da jeg var en lille pige husker jeg stadig de stunder hvor man kom op til sin farmor. Egentligt kaldte vi hende mormor, for det syntes hun var nemmest. Altså at alle hendes børnebørn kaldte hende det samme og da min rigtige mormor hed Oma og var tysk, så vi ikke noget mærkeligt i det.
Men tilbage til min farmor. En fin smuk ældre dame fra Taarbæk, altid med lange røde negle og en sirlig læbestift. Hun havde et fantastisk kunstnerisk gen og fremragende i et køkken. Hun har givet mange ting videre og er død for en del år siden, men jeg glemmer hende aldrig. Hun var noget helt særligt. Tror jeg en dag vil skrive om hende. Det var bla.hende der lærte mig om skyggelærer og turde tage chancer i livet.
Men lige nu handler det om hendes berømte brændte mandler som er super nemme at lave og giver 100% succes.
Til en pæn potion skal bruges følgende:
- 4 dl mandler med skræl
- 4 dl sukker hvid
- 4 dl vand
- 1 knivspids salt!
Bland alle ingredienserne i en stor gryde eller wok.
bring det i kog og rør kun engang i mellem.
tager pænt lang tid før det begynder at tykne. 20-30 min
så det er rigtigt nok.
i mellemtiden tager du en stor bakke og lægger bagepapir over. du finder også 2 gafler frem, evt lidt mad guldstøv og lakridspulver. Men høre ikke med til farmors version.
Når du fornemmer at nu sker der noget det begynder at boble lidt og bliver lidt tykkere, skal du være på. Pas på børn her, er sindsygt varmt.
nu rører du jævnt i det. pludselig sætter det sig og bliver vidt som du kender dem.
så plejer jeg at tage dem af. ønsker du dem mere krokkant agtige skal sukkeret smelte igen.
men det gør jeg ikke.
Så fylder du hele pladen med mandlerne. dine 2 gafler bruges nu flitigt til at skille dem fra hinanden. ønsker du lakrids smag skal den på nu mens de er varme. det samme med guldglimmer…
Velbekomme!
Super nemt og flotte bliver de – MEN mine mandler er bløde… er der nogen der har en idé til hvorfor eller om de kan reddes? *stine
Kære Stine
Noget siger mig at det er fordi du er stoppet for tidligt i processen. Er de hvide med og hænger sukkeret på? tror jeg ville lægge dem på en mellemvarm pande igen og lade sukkeret smelte op igen. lad dem så karamelliserer under omrøring og når de så bliver hvide tager du dem af igen. har aldrig oplevet at de bliver bløde.
🙂 takker – smed dem på en bageplade 100 g med varmluft imens vi så begge julekalendere… det virkede! Men jeg prøver igen, og lader dem stå lidt længere <3
godt du fandt en løsning. Kan godt huske at man bliver lidt overvældet over hvor lang tid det tager.