Hvis der er noget, der er hyggeligt sådan en julemorgen, så er det at stå op til varme, lækre, saftige kanelssnegle.
Jeg vil sidestille det, at få en tør kanelsnegl, med at sætte tænderne i en chokolade cookie, for så at opdage, at det er rosiner og ikke chokolade der er i.😡.. Klammo!
Min kærlighed til amerikanske kanelsnegle stammer fra min college-tid i Utah, hvor min roommates mor bagte de lækreste “cinnamon rolls” som de kalder dem. De smagte så englene sang, og var slet ikke at sammenligne med alle de tørre udgaver, jeg havde spist i Danmark.
Så da jeg fik min egen familie, besluttede jeg mig for, at finde en lækker opskrift på kanelssnegle, som skulle blive en ny juletradition for os. Hvert år første juledag laver jeg Pioneer Womans cinnamon rolls til min familie, naboer og venner (opskriften giver ca 7 bakker, så der er nok til at dele ud blandt mennesker, du elsker).
Når jeg skriver “kop” i opskriften er det det amerikanske cup mål. Jeg har købt amerikanske målebægre, fordi de fleste opskrifter jeg finder, er fra USA, men 1 cup er ca 225 gram sukker.
Bages ved 200 grader i 18-20 minutter
Pioneer Womans Cinnamon rolls 101
1 liter sødmælk
1 kop sukker (ca 225 gr)
1 kop olie
14 gram tørgær
8 kopper hvedemel
1 kop mel
1 stor teskefuld bagepulver
1 lille teskefuld natron
smelt 150-200 gram smør (du kan godt bruge mindre)
sukker eller brun farin til at strø ud på dejen
kanel
Bland sødmælk, sukker og olie sammen i en gryde og varm det op. Det skal ikke koge, men sukkeret skal opløses. Lige inden det koger, tager du det af varmen og lader det køle ned til det er lunt. Det er vigtigt at det ikke er for varmt, da tørgæren så ikke fungerer, som den skal.
Når mælkeblandingen er lun, hælder du 14 gram tørgær ud på overfladen af blandingen og lader den opløse ned i. Det tager cirka et minuts tid.
Derefter hælder du de 8 kopper hvedemel ned i blandingen og rører rundt med en grydeske. Blandeingen skal kun lige mixes sammen, så alt mel er rørt ud, men ikke mere end det. Dæk dejen til og lad den stå lunt i en time, hvorefter den vil være hævet og blød i konsistensen.
Rør den sidste kop mel, bagepulver og natron ned i dejen og bland til det er en lækker dej.
Nu kan du enten sætte den færdige dej i køleskabet ( i op til to dage), og bruge den, når det passer dig, eller du kan bruge dejen som den er nu. HVIS du sætter den i køleskabet, skal du være opmærksom på, at den hæver, og at du en gang i mellem lige skal give den en lammer/slå dejen ned, så den ikke indtager hele dit køleskab.
Strø mel ud på køkkenbordet og tag halvdelen af dejen ud på bordpladen. Rul dejen ud så det bliver til en rektangel.
Smør det smeltede smør ud over dejen og strø derefter kanel og brun farin/eller sukker på. Sørg for at det er spredt ud over hele dejen – det er så skuffende at få en kanelsnegl uden snask i 😥
Derefter ruller du dejen så stramt som, du kan, så det bliver til en kanel-rulle. Skær rullen ud i skiver og og placer skiverne i et smurt ovnfast fad eller i foliebakker.
Jeg bruger runde foliebakker, jeg har købt i INCO. Det gør det meget lettere, når jeg forærer kagerne til venner og familie, at jeg ikke skal have fadet retur. Gentag til hele dejen er brugt.
Jeg har cirka 6-7 snegle i hver form.
Lad sneglene hæve i formene i en halv time, og bag dem så i ca 20 minutter på 200 grader.
Kom glasur eller saltet karamelsauce henover de varme snegle, og server dem.
Glasur
Flormelis
2 skefulde smeltet smør (det du smeltede til kanelsneglene)
Et skud espresso/kaffe
lidt havsalt
Saltet karamelsauce
200 gr sukker
90 gram saltet smør
120 ml fløde
lidt havsalt
Bland det hele sammen i en lille kasserolle og lad det koge mens du rører rundt i det. Du behøver ikke røre hele tiden – bare hold øje med det, og sluk, når du synes, det har den rette tykkelse. Jeg lader det koge i ti minutters tid.
Hvis du har lyst kan du tilsætte hakkede pekannødder – det gør jeg😉
Skulle det ske, at du er typen, der ikke vil dele, så er det heldigt, at sneglene kan holde sig et par dage – bare dæk dem til og lun dem i ovnen ved svag varme, når de skal spises.
Se den originale opskrift her:
http://thepioneerwoman.com/cooking/cinammon_rolls_/