Min mormors fantastiske Hyldeblomstsaft, med vanilje
(ca. 1 ½ Liter)
39 klaser (skærme) hyldeblomster
1 kg. Rørsukker
Korn og bælg fra en stang vanilje
3 citroner (med skal)
60 gram citronsyre
1, 25 liter Kogendet vand
1 spsk. atamon
De største stilke fjernes men blomsterne skylles ikke, blomsterstøvet skal bevares (pluk derfor blomsterne fra et ikketrafikeret sted)
Læg alle blomsterne i en stor skål eller gryde. Skrab vaniljekorn ud af bælgen, kom korn og bælg i gryden sammen med blomsterskærmene. Skyl og skær citroner i tynde skiver og kom ved. Kog en lage af sukker og vand, hæld den kogende lage over blomsterne, tilsæt citronsyre. Rør godt rundt og stil et køligt sted, helst køleskab. De næste 4 dage røres grundigt 1 gang dagligt så sukkeret bliver opløst. På den 4 dag sies indholdet og der tilsættes 1 spsk. flydende Atamon. Saften hældes på rene flasker (gerne skyllet i kogende vand med lidt atamon). Flaskerne fyldes helt op, lukkes og stilles et køligt sted. Man kan opleve at der i toppen af flaskerne samler sig lidt mørkt udseende grums, det er bare blomsterstøv og betyder ikke noget. Hyldeblomstsaften er nu klar til brug. Blandingsforholdet 1 del saft og ca. 4 dele vand.
Kh.
Camilla